četvrtak, 22. rujna 2011.

Nekada i sad


Škola u godinama 1981. i 2011.


Situacija 1: Petar i Marko su se potukli u školi.

1981: Okruže ih druga djeca. Petar pobjedi. Jedan drugom stisnu ruke i postanu najbolji prijatelji.

2011: Direktor škole pozove policiju koja sasluša oba dječaka i njihove roditelje. Obojica, zajedno sa roditeljima, moraju cijelu godinu posjećivati program za sprečavanje nasilja.


Situacija 2: Roman je nemiran u razredu i ometa druge učenike.

1981: Učiteljica ga pošalje kod direktora i taj mu zaljepi nekoliko odgojnih. Roman se nakon toga vrati u razred gdje je miran najmanje sedam dana i ne ometa nastavu. Nakon toga se lekcija ponavlja. Kroz nekoliko godina postane pametniji, umiri se i postane dobar kuhar.

2011: Romana pošalju kod školskog psihologa koji ga uputi dalje kod psihijatra koji mu prepiše tablete koje su moćni sedativi. Romanovi roditelji počnu dobivati dodatak za dijete sa posebnim potrebama. Roman dobije potvrdu da je dijete sa posebnim potrebama. Uđe u ulogu bolesnika tako da godinama posjećuje psihijatrijske ustanove.


Situacija 3: Tvrtka boli glava i ponese nekoliko aspirina u školu.

1981: Od učiteljice dobije čašu vode da može popiti tablete.

2011: Učiteljica izvjesti školskog psihologa da Tvrtko uzima nekakve tablete, ovaj izvjesti direktora koji pozove policiju. Ova sasluša Tvrtka zbog mogućeg posjedovanja ilegalnih droga. Kod njega kući naprave raciju. Nakon toga se još dugo govori da se Tvrtko "sigurno drogira" i da je "narkoman".


Situacija 4: Neoprezno se igrajući s loptom mali Ivan razbije susjedima prozor. Zbog toga ga njegov otac presavije preko koljena i remenom mu "nacrta" nekoliko kobasica po goloj guzici.

1981: Ivan postane pažljiviji u igri. Izraste u normalnog dečka, završi školu i postane uspješan poduzetnik.

2011: Ivanovog oca zatvore zbog zlostavljanja djeteta. Ivana daju u hraniteljsku obitelj, a tijekom vremena postane član lokalne bande maloljetnih kriminalaca. Psiholog uvjeri Ivanovu sestru da je i ona morala biti zlostavljana, tako da njihov otac tri godine provede u zatvoru.


Situacija 5: Hrvoje napuni konzervu s barutom koji je izvadio iz
nekoliko petardi i s tom napravom raznese mravinjak.

1981: Mravi izgrade novi mravinjak.

2011: Zbog eksplozije pozovu policiju, vojsku i specijalne jedinice.
Hrvoja osumnjiče za teroristički akt. Obavještajna služba se
pridruži istrazi i počne detaljno istraživati njegove roditelje,
zaplijene im kompjutere, a ostalu djecu privremeno stave u sigurne kuće.
Hrvojev otac bude stavljen na listu državnih neprijatelja i dobije trajnu
zabranu zapošljavanja u državnoj službi.


Situacija 6: Tijekom igre Ana padne i odere koljena. Dok plače priđe joj učitelj, zagrli je i pomiluje ju kako bi je utešio.

1981: Ani je odmah bolje i ubrzo nastavi sa igrom.

2011: Učitelja optuže za nepoštovanje djetetovog prava na tjelesni integritet i neprimjereno dodirivanje maloljetnog djeteta. Pojavi se sumnja da je pedofil. Saslušavaju se druga djeca kako bi se ustanovilo da li je i njih neprimjereno dodirivao. Privremeno ga suspendiraju do okončanja istrage. Nakon višegodišnjeg procesa ga osude uvjetno. Nakon neuspješnih pritužbi, slučaj završi na Europskom sudu. Ani kao žrtvi zlostavljanja predlože da redovito posjećuje psihoterapeuta.