utorak, 22. svibnja 2012.

Žene i zdravlje



Mojim frendicama i ponekom, odabranom muškarcu (čisto da znaju s čim imaju posla :D:)


Na University of Stanford jedno od predavanja je bilo o povezanosti uma i tijela - o vezi između stresa i bolesti. Profesor, pročelnik Psihijatrije na Stanfordu, između ostalog je rekao da jedna od najboljih stvari koje muškarac može uraditi za svoje zdravlje je da bude oženjen, dok je za ženu jedna od najboljih stvari koje može učiniti za svoje zdravlje da njeguje prijateljstvo sa svojim prijateljicama.

Isprva su se svi smijali, ali profesor je bio ozbiljan. Žene se jedna sa drugom povezuju veoma različito od muškaraca i osiguravaju jedan sistem podrške koji im međusobno pomaže da se nose sa stresom i teškim životnim problemima. Na fizičkom nivou vrijeme provedeno sa prijateljicama povećava ženama nivo serotonina – neurotransmitera koji pomaže u borbi protiv depresije i može doprinijeti osjećaju općeg „well being-a“. Žene umiju podijeliti s drugima osjećaje, dok muškarci često grade druženja oko aktivnosti. Oni rijetko sjednu sa prijateljem da bi pričali o tome što osjećaju u vezi nekih stvari ili kako im se i šta događa u osobnom životu.
Posao? Da. Sport? Da. Auto? Da. Ribarenje, lov? Da. Ali osjećaji? Rijetko. Žene to rade stalno... dijele što im je na duši sa svojim sestrama/majkama i očigledno je to jako dobro za njihovo zdravlje.
Profesor je rekao da je provođenje vremena sa prijateljicom isto toliko važno za opće zdravlje žena koliko i jogging ili gimnastika.
Postoji razmišljanja kako dok "vježbamo" radimo nešto korisno za svoje tijelo, ali dok se žene druže među sobom, gube vrijeme i moraju biti aktivnije angažirane—nije točno. U stvari, profesor je rekao da nemogućnost stvaranja i održavanja kvalitetnog osobnog odnosa sa drugim ljudima opasna za fizičko zdravlje žena!
Zato ako žena izađe čavrljati sa prijateljicama, treba je potapšati po leđima i čestitati što radi nešto dobro za svoje zdravlje! Žene su u stvari jako, jako sretne. Zato… nazdravimo prijateljstvu ... Očigledno je to odlično za naše zdravlje.

Hvala svim ženama u mom životu koje su mi pomogle da ostanem zdrava, sretna, i budem voljena.

Proslijedite svojim prijateljicama i ostanimo u vezi!
Ne zaboravite....Life isn't about surviving the storm; but how you dance in the rain.