Iz još jednog e-maila koji rado dijelim s vama:
I dok se u Europi zbog epidemije E.coli odvija igra "okrivi drugoga", super otporni virulentni soj bakterije E.coli još uvijek puni bolnice, a malo tko postavlja pitanje kako je moguće da je E.coli preko noći postala otporna na 8 različitih razreda antibiotika i završila u hrani.
Mike Adams, urednik portala o zdravom životu www.naturalnews.com , u svom je tekstu dao odgovor upravo na to pitanje. Adamsovi argumenti su istodobno logični i zastrašujući.
Ovaj soj E.coli posjeduje nevjerojatno ubojitu kombinaciju karakteristika
Bakteriju koja je izazvala pošast u Europi, njemački su znanstvenici identificirali kao EHEC koji pripada virulentnom soju O104:H4. A Adams tvrdi kako bakterije iz soja O104 nikada nisu otporne na antibiotike, barem ne u normalnim okolnostima. Da bi bakterije postigle ovu otpornost potrebno ih je višestruko izlagati antibioticima kako bi se potakla mutacija koja ih čini otpornima na lijek.
Reverzibilnim inženjeringom genetskog koda ovog soja E.coli njemački su znanstvenici ustanovili da je otporna na 8 razreda antibiotika koji se koriste u bolnicama. Osim toga ovaj O104 soj ima sposobnost proizvodnje posebnih enzima koji joj daju svojstva koje bi mogli nazvati "bakterijskim supermoćima".
I kao da to nije dovoljno, ovaj soj E.coli sadrži dva gena, TEM-1 i CTX-M-15, koji već dugo vremena zabrinjavaju liječnike, jer su tako opasni da kod mnogih ljudi zaraženih bakterijom koja nosi takve gene dolazi do zatajenja organa, a samim time i smrti.
Da li je ovaj soj E.coli nastao bioinženjeringom?
U ovom trenutku, Adams se pita kako nastaje bakterijski soj koji je a/otporan na desetke antibiotika, b/ima razvijen "superenzim" i c/ sadrži dvije smrtonosne genske mutacije?
On tvrdi kako postoji isključivo jedan način da do toga dođe, a to je učestalo i kontrolirano izlaganje bakterije tim antibioticima ; dug i kompliciran proces stvaranja genski najizdržljivijih sojeva bakterije. Sličan proces genetske selekcije rabi se u razvoju biološkog oružja u američkim laboratorijima.
Adams smatra da je praktično nemoguć proces u prirodnim uvjetima. S obzirom na to da povrće ne sadrži antibiotike malo je vjerojatno da je bakterija svoju otpornost stekla na taj način. Jedino logično rješenje je, tvrdi Adams, laboratorij.
Adamsova teorija sugerira da je ovaj opasni soj E.coli umjetno stvoren bioinženjeringom, a zatim je "pušten" u zalihe hrane sa vrlo specifičnim ciljem, a to je kontrola svjetskog tržišta hranom.
Ovaj soj E.coli posjeduje nevjerojatno ubojitu kombinaciju karakteristika
Bakteriju koja je izazvala pošast u Europi, njemački su znanstvenici identificirali kao EHEC koji pripada virulentnom soju O104:H4. A Adams tvrdi kako bakterije iz soja O104 nikada nisu otporne na antibiotike, barem ne u normalnim okolnostima. Da bi bakterije postigle ovu otpornost potrebno ih je višestruko izlagati antibioticima kako bi se potakla mutacija koja ih čini otpornima na lijek.
Reverzibilnim inženjeringom genetskog koda ovog soja E.coli njemački su znanstvenici ustanovili da je otporna na 8 razreda antibiotika koji se koriste u bolnicama. Osim toga ovaj O104 soj ima sposobnost proizvodnje posebnih enzima koji joj daju svojstva koje bi mogli nazvati "bakterijskim supermoćima".
I kao da to nije dovoljno, ovaj soj E.coli sadrži dva gena, TEM-1 i CTX-M-15, koji već dugo vremena zabrinjavaju liječnike, jer su tako opasni da kod mnogih ljudi zaraženih bakterijom koja nosi takve gene dolazi do zatajenja organa, a samim time i smrti.
Da li je ovaj soj E.coli nastao bioinženjeringom?
U ovom trenutku, Adams se pita kako nastaje bakterijski soj koji je a/otporan na desetke antibiotika, b/ima razvijen "superenzim" i c/ sadrži dvije smrtonosne genske mutacije?
On tvrdi kako postoji isključivo jedan način da do toga dođe, a to je učestalo i kontrolirano izlaganje bakterije tim antibioticima ; dug i kompliciran proces stvaranja genski najizdržljivijih sojeva bakterije. Sličan proces genetske selekcije rabi se u razvoju biološkog oružja u američkim laboratorijima.
Adams smatra da je praktično nemoguć proces u prirodnim uvjetima. S obzirom na to da povrće ne sadrži antibiotike malo je vjerojatno da je bakterija svoju otpornost stekla na taj način. Jedino logično rješenje je, tvrdi Adams, laboratorij.
Adamsova teorija sugerira da je ovaj opasni soj E.coli umjetno stvoren bioinženjeringom, a zatim je "pušten" u zalihe hrane sa vrlo specifičnim ciljem, a to je kontrola svjetskog tržišta hranom.
Klasična formula. problem: je što je svježa hrana zatrovana s E.coli....
reakcija: panika zbog teških bolesti koje izaziva konzumacija takvog povrća....
rješenje: zabrana i stigmatizacija svježe hrane i kontrola nad svjetskom opskrbom hrane.
Adams smatra da nije zanemarivo što se sve ovo događa u trenutku kad je EU zabranio upotrebu ljekovitog bilja i prirodnih suplemenata u medicini. Po njemu, konzumacija svježih i prirodnih proizvoda razvija imunološki sustav i štiti od bolesti, za razliku od GMO hrane koja izaziva određene mutacije koje zahtijevaju permanentnu medicinsku pomoć i ovisnost o lijekovima.
Adams smatra kako nije slučajno španjolsko povrće prvo bilo okrivljeno, jer su podaci koje je ranije objavio WikiLeaks pokazali kako se Španjolska bunila i opirala uvođenju GMO-a u svoj agrarni sistem.
Farmaceutske tvrtke imaju i sredstva i motiv
Čak i ako teoriju da je ovaj soj E.coli proizveden bioinženjeringom, ostaje pitanje tko je to učinio. Adams će prstom prvo pokazati na velike farmaceutske tvrtke. Smatra kako je najrealnija mogućnost da one stoje iza ove zavjere, jer imaju i sredstva da izvedu takvo nešto, kao i ogroman motiv.
Čak i kad bi na trenutak pomislili kako je jamačno riječ o teoriji zavjere, i kako se takvo nešto možda moglo dogoditi slučajno, Adams tvrdi da bi to bilo još gore od namjernog kreiranja superbakterije. To bi značilo da je moguće da virusi i bakterije ekstremnih svojstava mogu nastati u prirodnim uvjetima, bez da imamo ikakve spoznaje o njihovim karakteristikama.
Počinje era bio-rata
Adams na kraju zaključuje kako su smrtni slučajevi koje je izazvala E.coli mogli biti izbjegnuti, ali su posljedica nemara i neznanja. Ono što, prema njemu, treba izazvati bojazan jest da bi ova epidemija mogla biti pokazatelj da smo ušli u eru bio-rata. Rata u kojem će se kontrola nad svjetskom populacijom provoditi kroz ponudu i potražnju hrane lijekova.
Adams smatra da nije zanemarivo što se sve ovo događa u trenutku kad je EU zabranio upotrebu ljekovitog bilja i prirodnih suplemenata u medicini. Po njemu, konzumacija svježih i prirodnih proizvoda razvija imunološki sustav i štiti od bolesti, za razliku od GMO hrane koja izaziva određene mutacije koje zahtijevaju permanentnu medicinsku pomoć i ovisnost o lijekovima.
Adams smatra kako nije slučajno španjolsko povrće prvo bilo okrivljeno, jer su podaci koje je ranije objavio WikiLeaks pokazali kako se Španjolska bunila i opirala uvođenju GMO-a u svoj agrarni sistem.
Farmaceutske tvrtke imaju i sredstva i motiv
Čak i ako teoriju da je ovaj soj E.coli proizveden bioinženjeringom, ostaje pitanje tko je to učinio. Adams će prstom prvo pokazati na velike farmaceutske tvrtke. Smatra kako je najrealnija mogućnost da one stoje iza ove zavjere, jer imaju i sredstva da izvedu takvo nešto, kao i ogroman motiv.
Čak i kad bi na trenutak pomislili kako je jamačno riječ o teoriji zavjere, i kako se takvo nešto možda moglo dogoditi slučajno, Adams tvrdi da bi to bilo još gore od namjernog kreiranja superbakterije. To bi značilo da je moguće da virusi i bakterije ekstremnih svojstava mogu nastati u prirodnim uvjetima, bez da imamo ikakve spoznaje o njihovim karakteristikama.
Počinje era bio-rata
Adams na kraju zaključuje kako su smrtni slučajevi koje je izazvala E.coli mogli biti izbjegnuti, ali su posljedica nemara i neznanja. Ono što, prema njemu, treba izazvati bojazan jest da bi ova epidemija mogla biti pokazatelj da smo ušli u eru bio-rata. Rata u kojem će se kontrola nad svjetskom populacijom provoditi kroz ponudu i potražnju hrane lijekova.
10 komentari:
Usli ili smo vec.Kako sam sretna sto zivim kako zivim.Cak i ovde gde zaista znam da su kontrole prilicno rigorozne nad proizvodjacima..uvek sam sumnjicava ..prema onome sto kupujem.Da ja sam at sto procita sva sitna slova nma pakovanjima.Mozda je nekad i bolje ne znati sta se sve muti iza nasih ledja..
Naravno ja nisam uopće kompetentna i zato i objavljujem tvoje komentare na kojima se zahvaljujem!
Evo da se ne vrijeđaš, obrisala sam ih sama. :)
Ma nisi trebala, uopće se nisam uvrijedila. Pa, zašto bih se uvrijedila. Ti si to lijepo napisala i potkrijepila. A ja stvarno veze nemam o tome i uopće nisam kompetetna. Žao mi je ako si me pogrešno shvatila:(
Očito jesam :) Mislila sam da si sarkastična kad govoriš da nisi kompetentna. A inače sam par puta komentirala slične stvari pa se ljudi naljute i shvate to kao soljenje pameti, a ja ne volim biti nametljiva krava (pogotovo na blogovima, koje ljudi shvaćaju privatno i osobno, pa da ja tu njima nešto kenjkam), pa sam radije brisnula cijelu stvar.
Nema veze, nije neka šteta :D Ostavit ću ona dva linka, ako naiđe netko koga tema zanima: post od Eda Yonga o tome kako su bakterije razvile otpornost na antibiotike prije razvoja samih antibiotika, te blog od Maryn McKenna, na kojem piše o bakterijskoj otpornosti na antibiotike, manjku novih antibiotika, i sličnim temama. Općenito je ta čitava priča s otpornošću na antibiotike jako zabrinjavajuća, i bez ovih terija zavjera o bioinženjeringu itd...
Joj, baš mi je drago, stvarno:) Lijep pozdrav iz Knina!
Pozdrav i tebi iz Vodica :)
Hvala na ovom članku, zaista je zanimljiv i pun korisnih informacija. Također vam preporučujem da pročitate ovaj članak, isto je zanimljiv i dobar. - patogena bakterija
Objavi komentar