ponedjeljak, 10. listopada 2011.

KVALITETA (RECIKLIRANOG) MLIJEKA

Dobih ovakav mail pa odlučih podijeliti ga s vama na ovaj način:

Mlijeko sa proteklim rokom trajanja, iz trgovina šalje se natrag proizvođaču, koji ima zakonsko dopuštenje da ponovi proces pasterizacije na 190 C stupnjeva, te da ga vrati natrag na tržište.
Prema zakonu, taj proces se može ponavljati pet puta.
Proizvođač je dužan objaviti koliko puta je ponovio ovaj proces i on ga obično objavi ali na svoj način, znajući da niko ne pita da li je mlijeko prerađivano više puta.
Tajna je napisana na dnu kartonske kutije, sitnim brojevima.

Description: http://www.drustvonoa.org/slike/Vijesti/mlijeko-2.jpg

Pretpostavimo da je napisani broj 12345, nedostajući broj označava koliko je puta mlijeko bilo reciklirano.
Recimo npr. 123 5, broj 4 nedostaje - to znači da je tom mlijeku 4 puta protekao rok trajanja i da je toliko puta bilo ponovo prekuhano.
To nije sve, jer u paketu sa 12 tetrapaka, nekim pakovanjma nedostaju brojevi, a drugima ne.
Ipak to znači da je cijela ta pošiljka tretirana jednako.
Na taj se način firme dobro bogate i to tako što recikliraju i ponovo prodaju više puta prerađivano pokvareno mlijeko.
Naravno bez znanja onih koji snose posljedice.

4 komentari:

Nada kaže...

Ajme Snježo, grozno je ovo, moji klinci obožavaju mlijeko i nijedan im doručak bez njega ne prolazi...A nažalost, svi smo onda u istoj gabuli prerađenog i "praznog" mlijeka, bez mrve bjelančevina ili vitamina..

Љубав на први залогај kaže...

O tome se i kod nas dosta pričalo, čak je bilo i na TV-u i naravno da je demantovano. Ja više ne znam kome da verujem. Doduše, u marketu gde se obično snabdevamo, mleko se brzo rasproda, tako da verujem da uvek dolazi sveže, u smislu, ne ostane ništa što bi se vratilo prizvođačima. Ne znam tačno koliko se proces pasterizacije razlikuje od kuvanja, ali pretpostavljam da kada bismo skuvano mleko ostavili da mu prođe rok upotrebe pa ga opet prokuvali i onda opet i opet da bi ono toliko promenilo svoja organoleptička svojstva da ne bi mogli, a da ne primetimo da nešto nije u redu. Možda ću čak i malo da eksperimentišem...

Anonimno kaže...

Ovo nikad nisam cula i ne mogu jos da verujem?To nikako ne moze biti dobro....jasno je i laiku
Verujem kad bi se jasno oznacilo vecom tablom..Reciklirano mleko da niko pri zdravoj pameti ne bi trosio novac na to...

Laka kuharica kaže...

Otkrila sam ovaj tvoj blog preko Nataše i baš mi se sviđa. A ti zatajila??? Ovo s mlijekom nisam znala, od sada ću i to pratiti. Osobno, nikada nisam voljela mlijeko i mislim da ga odrasli ljudi, ali ni djeca nakon određene dobi, ne bi trebali piti. Tko "sisa" cijeli život? No, volim mliječne prerađevine, a i tu se sigurno događaju svakakve gadarije.

Objavi komentar