petak, 24. listopada 2014.

Važnost prijateljstva




DUBOKO SAM UVJERENA U OVO:

Ovom podučavaju na Univ. Stanford. Jedno od predavanja je bilo o povezanosti uma i tijela - o vezi između stresa i bolesti. 
Profesor, pročelnik katedre psihijatrije na Stanfordu,je između ostalog rekao da jedna od najboljih stvari koje muškarac može učiniti za svoje zdravljje biti oženjen dok je za ženu jedna od najboljih stvari koje može učiniti za svoje zdravlje je njegovanje prijateljstva sa svojim prijateljicama.
    U početku su se svi smijali, ali on je bio ozbiljan. 
    Žene se jedna s drugom povezuju veoma različito od muškaraca i osiguravaju jedan sistem podrške koji im međusobno pomaže da se nose sa stresom i teškim životnim problemima. 
     Na fizičkom nivou vrijeme provedeno s prijateljicama povećava ženama nivo serotonina - neurotransmitera koji pomaže u borbi protiv depresije i može doprinijeti osjećaju općeg blagostanja. 
     Žene znaju podijeliti s drugima osjećaje dok muškarci često grade druženja oko aktivnosti. 
     Oni rijetko sjednu s prijateljem i pričaju o tome što osjećaju u vezi nekih stvari ili kako im se i što dešava u osobnom životu. 
     Posao? Da. Sport? Da. Auto? Da. Ribarenje, lov? Da. Ali osjećaji? Rijetko. 
     Žene to rade stalno...dijele što im je u duši sa svojim sestrama,majkama i očigledno je to jako dobro za njihovo zdravlje. 
     Profesor je rekao da je vrijeme provedeno s prijateljicom isto toliko važno za opće zdravlje žena koliko i joging ili gimnastika.
 
Postoji tendencija da se misli kako dok "vježbamo" radimo nešto korisno za svoje tijelo, ali dok se žene druže među sobom, gube vrijeme i moraju biti aktivnije angažirane - nije točno. 
 
Ustvari, profesor je rekao da je nemogućnost stvaranja i održavanja kvalitetnog osobnog odnosa s drugim ljudima opasno za fizičko zdravlje žena!
Zato, ako žena izađe pričati s prijateljicama treba je potapšati po leđima i čestitati joj što radi nešto dobro za svoje zdravlje!
Žene su u stvari jako, jako sretne.
Zato, nazdravimo prijateljstvu ... Očigledno je to odlično za naše zdravlje.

Hvala svim ženama u mom životu koje su mi pomogle da ostanem zdrava, sretna, i budem voljena.

Proslijedite svojim prijateljicama i ostanimo u vezi!





0 komentari:

Objavi komentar